Smaakprofielen

Witte wijn smaken

Strak en fris

Frisse, jonge witte wijnen met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Gruner Veltliner of Prosecco.

Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland , Verdejo uit de Rueda, Colombard uit de Gers of Albariño uit Rías Baixas.

Culinaire tip: bij frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn.

Vol en zacht

Volle witte wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse, romige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay, Semillon of Viognier.

Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Californische Chardonnay en Viognier uit Frankrijk.

Culinaire tip: bij visgerechten, gevogelte en rijke salades.

Intens en complex

Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel. Gemaakt van bijvoorbeeld Riesling of Chardonnay.

Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Riesling of Gewürztraminer Alsace Grand Cru, Chablis uit de Bourgogne of een Grand Blanc uit de Bordeaux. Vaak houtgelagerd.

Culinaire tip: bij haute cuisine gerechten met rijke complexe smaken zoals vis met een rijke saus.

Rosé smaken

Strak en mineralig

Fris droge rosé wijnen met een strak mondgevoel en een subtiel karakter. Veel voorkomende geuren zijn framboos, perzik en lichte kruidigheid. De wijn is meestal bleek (zalm)roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Cinsault en Grenache.

Kenmerkende wijn in deze categorie is Provence rosé.

Culinaire tip: bij salades (bijvoorbeeld Niçoise) of heerlijke tapas op een zomers terras.

Vol en fruitig

Mild, zachte rosé wijnen met een ronde smaak en een fruitig karakter. Veel rijpe zoete geur van rood fruit en dieproze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Malbec en Syrah.

Kernmerkende wijnen in deze categorie zijn Spaanse Rosé uit Navarra en Malbec Rosé uit Argentinië.

Culinaire tip: bij visgerechten, pasta’s of zelfs zomerse barbecue.

Rode wijn smaken

Soepel en fruitig

Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter en subtiele smaken. Geuren van fruit en kruidigheid zoals thijm en rozemarijn. Gemaakt van bijvoorbeeld Gamay, Cabernet Franc, Pinot Noir of Merlot.

Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Beaujolais, Bourguil, Chinon en nieuwe wereld Pinot Noir.

Culinaire tip: bij gegrild gevogelte, lichte pastagerechten of een kaasschotel.

Stevig en kruidig

Volle rode wijnen met een zachte én krachtige smaak. Vaak geuren van bramen, hout, vanille en kruidigheid. Mooie diepe paars-rode kleur.

Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Cabernet-Merlot uit Californië, Tempranillo uit de Rioja en Syrah uit Australië.

Culinaire tip: bij kruidige overschotels, sappige steak met peperroomsaus of pasta met tomatensaus.

Vol en complex

Rijke en complexe wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Vaak een breed palet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen en tertiaire geuren zoals leer en tabak. Bij gerijpte wijnen meestal een dieper robijnachtige kleur.

Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Grands Crus Classé uit Bordeaux, Crus uit de Bourgogne en Italiaanse topwijnen zoals Barolo en Brunello.

Culinaire tip: bij Chateaux Briand met cantharellen, rijke wildgerechten met truffel of andere culinair hoogstaande gerechten.