Druivensoorten

Iedere druif heeft zijn typische kenmerken zoals hieronder vernoemd, maar deze kenmerken kunnen per soort nog sterk variëren afhankelijk van de ondergrond (terroir), het klimaat waarin de wijn wordt verbouwd, de leeftijd van de wijnstokken. Verder is de invloed van de wijnmaker nog een belangrijk gegeven die bepalend is voor de smaak. Het moment van oogsten, de keuze van rijping op houten vaten of niet, of de periode dat de wijn op houten vaten blijft opgeslagen. De verhouding van de mengeling van de druivensoorten.

Wijn kan gemaakt worden van slechts 1 druivensoort of van een mengeling van meerdere, afhankelijk van de regionale wijnvoorschriften en wetgeving, zoals bijvoorbeeld de ‘appellations’ in Frankrijk.

Een wijn die gemaakt wordt van meerdere druivensoorten is per definitie geen garantie op een betere kwaliteit maar indien goed gemaakt levert dit meestal complexere wijnen op die de typische kenmerken van de gebruikte druiven combineert, waardoor een nieuwe dimensie van smaken kan ontstaan.

Barbera

Typisch een druif uit Piemonte. Van de barbera maakt men bijvoorbeeld Barbera d’Alba en Barbera d’Asti. Gedijt goed op alle bodemsoorten en heeft een hoge zuurgraad. Geeft een grote opbrengst en wordt gebruikt als ingrediënt in zuurarme wijnen.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: kersen, bramen, frambozen, pruimen, rood fruit.

Cabernet franc

Een typische Bordeauxdruif, om de soms wrange smaak van de cabernet sauvignon mee te verzachten. In St. Emilion en Pomerol is hij de ideale metgezel van de dominerende merlot. In de Loire-vallei zorgt hij voor de typische zwarte bessen smaak in de Chinon en Bourgeuil. Het is een snel rijpende druif.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: aardappelschil, aardbei, bessen, frambozen, paprika, potloodslijpsel, rood fruit, zwarte bessen.

Cabernet sauvignon

De belangrijkste rode Bordeaux druif. Het is tevens de meest edele druif in de hele wereld die zorgt voor een diep gekleurde rode tannine rijke wijn die lang kan bewaard worden (minimum +10 jaar). Gedijt zeer goed in warm klimaat en op de meeste bodems waardoor hij succesvol is in vele wijngebieden zoals Spanje, Italië, Californië, Zuid Afrika, Chili, Australië Het is een langzaam rijpende druif met een grote complexiteit van smaken.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken : asperges, bessen, cederhout, chocolade, eucalyptus, gras, hooigeur, kersen, moerbeien, munt, paprika, potloodslijpsel, sigarendoos, stal, tabak, zwarte bessen

Carmenère

Is mogelijk verwant aan de merlotdruif. Deze druif is voor de phylloxera-plaag in Chili geïmporteerd, waar deze druif het door gunstige klimaatomstandigheden zeer goed doet en veel aangeplant is. De carmenère is een later rijpende druif en heeft iets vollere aroma’s dan de merlot en geeft mooie ronde wijnen.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: zwart fruit, chocolade, laurier, leer, truffel, vijgen, zoethout, kreupelhout, bosgeur.

Chardonnay

Dit is de meest nobele witte druif van Frankrijk. In Bourgondië worden uiteenlopende chardonnay-wijnen gemaakt, van de beendroge Chablis, de rokerige Maconnais en de weelderige wijnen uit de Cote d’Or. Het is ook een belangrijke druif in de Champagne.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken : ananas, appel, boter, citrusfruit, hazelnoten, mango, noten, passievrucht, room, tropisch fruit, walnoten.

Chenin blanc

De chenin is een druif uit de Loire-vallei. Chenin-wijnen zijn meest fris en dorstlessend. In Zuid Afrika heet deze druif droë steen.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken : abrikoos, amandelen, appel, hazelnoten, honing, meloen, noten, peer, perzik.

Grenache / Garnacha

Hij komt over de hele wereld voor en wordt gebruikt om te vermengen met andere soorten om meer body, alcohol en een aardbeien-fruitigheid te geven aan bijvoorbeeld de Chateauneuf-du-Pape uit de Rhone-vallei. In Spanje heet hij garnacha en wordt wel met tempranillo in Rioja, Navarra, Taragona en Toledo gebruikt. De wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn krachtig.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: peper, pruimen, rood fruit, rozijnen.

Macabeo

Een witte druif uit Spanje (heet ook wel viura) waarvan voor 90% frisse witte Rioja-wijnen worden gemaakt. Wordt in grote hoeveelheden gebruikt voor Spaanse mousserende wijnen (Cava). Ook gebruikt voor witte Côtes de Roussillon.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: bloemen.

Malbec

Ook wel auxerois is een blauwe druif die in de Bordeauxstreek Blaye en Côtes de Bourg vooral wordt toegepast als zacht maker. In Cahors is dit de bepalende druif. Ook heel populair en met veel succes aangeplant in Argentinië en Chili.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: braambessen, laurier, kersen, specerijen, pruimen, chocolade, kersen, kreupelhout, zwarte bessen.

Merlot

De merlot is een blauwe druif. Qua hoeveelheid de belangrijkste druif in de Bordeaux. In de Medoc en Graves zorgt hij voor het verzachten van de cabernet sauvignon. Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het noordoosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Amerika, met name in Chili.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: bont, bos, bramen, chocolade, diergeuren, drop, kersen, kreupelhout, laurier, leer, truffel, vijgen, wild, zoethout, zwarte bessen, zwart fruit.

Mourvèdre

Meer nog dan de grenache een uitgesproken Mediterrane soort. Mourvèdre is een veeleisende druif die absoluut warme, beschutte plaatsen nodig heeft en die rijke wijnen met veel alcohol en tannine produceert. Hij staat vooral aangeplant in Spanje en verder ook in Zuid-Frankrijk. Daar maakt hij in de regel deel uit van assemblages met grenache, syrah etc. Mourvèdre is wel de belangrijkste soort in de Provencaalse appellation Bandol. Buiten Europa is hij aangeplant in Australië en Californië, waar hij meestal mataro wordt genoemd.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: bessen, chocolade, leer, wild.

Nebbiolo

Dé tweede edele druif van Italië, en de ambassadeur van de Piëmontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo (Koning van de Italiaanse wijn), Barbaresco, Roero Nebbiolo, Langhe Nebbiolo en Nebbiolo D’Alba, Gatinara, etc … maakt. Het is een laat rijpende druif die de basis vormt van de DOCG wijnen.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: animaal, rozen, kruiden, teer en paddenstoelen.

Negroamaro

Een blauwe druif die in Puglia in Zuid-Italië zorg draagt voor zeer intense en krachtige wijnen. Het zijn op dit moment wijnen die worden gezien als de Amarones van het Zuiden. Voorwaarde is echter wel, dat de druiven volrijp moeten zijn alvorens er wijn van te maken, omdat er anders onaangename aroma’s van kool en thee ontstaan met een bittere smaak. De druif heet niet voor niets de donkere bittere.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: vanille, rijpe kersen, gebrand, rozijnen, tabak.

Pinotage

Een blauwe druif uit Zuid-Afrika die is ontstaan uit de pinot noir en de hermitage (ook wel cinsault). Cinsault werd in Zuid-Afrika – ten onrechte – ‘hermitage’ genoemd, vandaar de samengestelde naam pinotage. Het is een vroeg rijpende druif die soepele fruitrijke complexe wijnen voortbrengt. De betere soorten (Bellingham, Groot Constantia en Wildekrans) hebben een groot rijpingspotentieel, net als cabernet sauvignon.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: amandelen, banaan, bessen, frambozen, pruimen, rood fruit, snoep, stalgeur, veenbessen, viooltjes).

Pinot gris / Pinot grigio

De pinot gris is een witte druivensoort die een bijzondere mutatie is van de pinot noir in Bourgogne. De benaming is afgeleid van de grijze kleur van de schil. Wordt met veel succes aangeplant in Elzas, Duitsland waar deze druif grauburgunder of rülander heet en in Italië wordt hij pinot grigio genoemd. (aroma : noten, gerookt, ananas, groene bonen, zoethout).

Pinot noir

Een Bourgondische druif die nu wereldwijd veel is aangeplant. De grootste pinot noir-wijnen komen uit Bourgogne en Champagne. Typisch voor deze rode wijnen zijn de lichtere kleur, wat hogere zuren en de lagere tannines. Wordt bijna nooit gemengd met andere druivensoorten.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: aardbei, bos, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, rozen, stalgeur, drop.

Primitivo / Zinfandel

Van origine een druif uit Kroatië waar ze plavac mali heet. In Puglia Zuid –Italië heet ze primitivo en in Californië zinfandel. Er worden zowel witte, rosé als rode wijnen van gemaakt.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: bessen, nootmuskaat, peper, pruimen, rozijnen.

Riesling

Deze witte druivensoort wordt in Frankrijk enkel in de Elzas worden verbouwd. Hij zorgt hier voor een hele reeks verschillende wijnen, waarvan de goudkleurige riesling met zijn bloemen en honingbouquet de bekendste is. In Duitsland is deze druif ook zeer populair en hier worden misschien wel de beste riesling wijnen gemaakt. Typisch is een lager alcoholgehalte dat meestal de 12% niet overstijgt. Van riesling druiven worden zowel droge als licht zoete tot zeer zoete wijnen gemaakt. Vele bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na enige jaren. Het bewaarpotentieel van topwijnen is bijna onbegrensd. Wil je zeker een droge (niet-zoete) riesling wijn, let dan op de vermelding ‘trocken’ op het etiket.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: abrikoos, appel, bloemen, citroen, pompelmoes, honing, limoen, perzik, petroleum.

Sangiovese

Italiës belangrijkste blauwe druif. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals : Chianti, Vino Novello en Brunello di Montalcino. Het is een langzaam rijpende druif, die ook is aangeplant in Californië bij Sonoma, Atlas peak en Beringer.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen, kruiden.

Semillon

De belangrijkste druif voor witte wijn in de Bordeaux. Het is een druif met een hoog alcoholgehalte en weinig zuren. Semillon met “nobele rot” (late oogst) is de basis voor de zoete Sauternes-wijnen.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: abrikoos, mango, ananas, bloemen, honing, perzik, rozijnen, sinaasappel.

Sauvignon blanc

In de Loire-vallei is hij een belangrijk ingrediënt voor Sancerre en de Pouilly-Fumè. Het is ook een belangrijke druif in droge Bordeaux wijnen zoals Graves. Over de hele wereld aangeplant en vooral in Nieuw Zeeland met veel succes.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: ananas, asperges, grapefruit, gras, kruisbessen, passievrucht, tropisch fruit, zwart fruit.

Syrah / Shiraz

Het is een donkere druif die zorgt voor wijnen met een hoge kwaliteit, diepte en duurzaamheid. De wijnen hebben een fruitige ietwat peperige smaak. Heeft als origine de Noordelijke Rhône Vallei maar met veel succes aangeplant in Zuid Frankrijk en over de hele wereld waar ze ook Shiraz wordt genoemd. Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: aardbei, bosbessen, bramen, chocolade, drop, gerookt spek, kruidnagel, peper, pruimen, rood fruit, roos, teer, truffel, wild, zwarte bessen.

Tempranillo

Dit is een blauwe druif met een uitstekende kwaliteit en heel veel aroma waardoor hij een van de toppers is van alle Spaanse druiverassen. Deze druif is vroeg rijp waaraan ze haar naam te danken heeft (tempranillo betekent vroeg) en heeft meerdere namen : ull de llebre, cencibel, tinto fino, tinto del pais en tinta de toro, tinto roriz. Ze wordt gezien als de echte Riojadruif. De tempranillo produceert donkere kruidige wijnen die goed op hout kunnen rijpen en lang bewaard kunnen worden.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: aardbei, bessen, chocolade, drop, leer, pruimen, rood fruit, kruiden.

Viognier

Een witte druif die momenteel nog schaars is aangeplant maar steeds meer terrein wint in de Noordelijke Rhône Vallei (Condrieu), Languedoc en Australië. De wijnen hebben een ronde smaak met weinig zuren.

Mogelijk aanwezige aroma’s en smaken: abrikoos, bloemen, citroen, kamperfoelie, mango, peer, honing, gember.